Четири нови станции в кв. “Овча купел”, метрото вече е 52 км
апр 24, 2021

Новите четири станции на софийското метро от “Овча купел” до околовръстния път при “Горна баня” бяха открити днес. „Джи Пи Груп“ АД е водещ партньор в обединението „Метробилд Запад“ и изпълни строителството на метростанция „Овча Купел“ при бул.“Овча Купел“ и бул. "Президент Линкълн". Станцията е с дължина 108м, ширината и е 18.35м, а дълбочината от ниво терен е средно 13.5м. Станцията е решена с два вестибюла , като към източния вестибюл има три входа , а към западния – два. МС „Овча купел“ беше изпълнена по „милански“ метод, при който първо се изграждат укрепващата конструкция и покривните плочи. Интериора е решен в черно и бяло, комбинирани с лилаво.

Видео от изграждането на метростанция "Овча купел"

В трасето част от линия три влизат още станциите – „Мизия“,„Овча купел II“ и “Горна баня”. С изграждането им жителите на столичния квартал „Овча купел“, както и пристигащите от Перник и Радомир ще стигат до центъра с метро за 12 минути. Новият участък е с дължина 4 км и с него метромрежата в София вече е 52 км и има 47 станции.

“От днес още един голям район на София е свързан с метрото. Това ще позволи само за 12 минути от “Овча купел” да се стигне до центъра. 80% всички метростанции са построени през последните 12 г. С новия участък още 50 000 души ще могат да пътуват с най-бързия, удобен и екологичен градски транспорт”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

“Имаше трудности, но резултатът е налице. Нашите метростанции са едни от най-красивите, а цената за строителството на километър метро е в пъти по-ниска от средната в Европа.”, каза проф. Братоев.

Строителството на втория етап на третия лъч стартира през юли 2017 г.

ОЩЕ НОВИНИ

апр 01, 2024

Позиция на компанията

Позиция на Джи Пи Груп АД във връзка с течащата проверка на Европейската прокуратура.

Прочети повече
яну 25, 2022

„Джи Пи Груп“ АД отличи смел мъж в инициативата Достойните българи

Заместник главният инженер на „Джи Пи Груп“ АД Георги Гигов отличи Момчил Тошков, полицаят, който скочи в ледените води на река Дунав, за да извади млада жена, направила опит да сложи край на животът си, в ежегодното издание на Достойните българи.

Прочети повече
дек 17, 2021

„ДЖИ ПИ ГРУП“ АД С ЧЕТИРИ ОТЛИЧИЯ В СГРАДА НА ГОДИНАТА

„Джи Пи Груп“ АД грабна четири отличия в двадесетото издание на най-престижния конкурс за строителство у нас, Сграда на годината.

Прочети повече